Cum descifrăm eticheta unui produs cosmetic

Fiecare etichetă a unui produs cosmetic conține informații prețioase cu privire la conținutul său. Cunoscând detaliile de bază referitoare la capitolul INGREDIENTS, vom alege mai bine ceea ce se potrivește cerințelor noastre.

Nu este o regulă ca prețul scump și ambalajul elegant să însemne și o calitate de excepție a conținutului.
Toate produsele cosmetice din comerț sunt supuse unuor legi europene bine definite, care stabilesc că acestea sunt sigure.
Conform Nomenclatorului Internațional de Ingrediente Cosmetice (INCI), industria înfrumusețării a stabilit că fiecare ingredient să se găsească într-o singură denumire, pentru a nu se produce confuzie în citirea și înțelegerea conținutului unui produs.
Lista ingredientelor trebuie să apară întotdeauna în același format și să folosească aceleași convenții:

  • Ingredientele trebuie enumerate în ordinea cantității/ greutății în produs. Asta înseamnă că primul ingredient din listă este în cantitatea cea mai mare și ultimul în cantitatea cea mai mică. Este foarte important de reținut acest aspect!
  • Denumirea ingredientelor să fie în acord cu sistemul INCI.
  • Amestecurile de parfum sunt etichetate ca ”parfum”, excepție făcând acele parfumuri aflate în INCI.
  • Denumirile de genul ”CI 15580” (un număr cu prefixul CI) sunt culori, utilizate după sistemul internațional de denumire al culorilor (Colour Index Number).

Să dăm un exemplu de etichetă:

cosmeticingredients

  1. La o primă citire, observăm că este vorba despre un produs pe bază de apă: apa este prezenta în capul listei de ingredienți, deci se află în cantitatea cea mai mare în acel produs
  2. Dupa apă, observăm Cyclomethicone: al doilea ingredient (ca și cantitate, da?). Acesta este un compus pe bază de silicon, de consistență fluidă (ajută produsul să se întinda ușor pe piele) și este utilizat ca fluid de bază (lichid clar, inodor și non-gras), agent de transport al altor substanțe sau ca agent de umectare. Îl întâlnim în antiperspirante, loțiuni și creme pentru piele, uleiuri de baie sau de păr, loțiuni pentru bronzare, etc.
  3. Al treilea ingredient (ca și cantitate în produs) este Mica – acesta este un mineral transparent, care acceptă foarte bine culoarea și de aceea este utilizat la scară largă în industria cosmetică în fabricarea fardurilor minerale, dar și în fabricarea săpunurilor sau a lumânărilor decorative.
  4. Al patrulea ingredient (ca și cantitate în produs) este Polybutene – un ulei oligomeric, uneori derivat din petrol. Deoarece este lipicios în mod natural, se întrebuințează în primul rând în rujuri și balsamuri de buze, dar este folosit și ca liant, agent de epilare sau agent de îngroșare.
  5. Triisostearin este următorul ingredient – este un preparat din glicerină și acid isostearic. Înmoaie și catifelează pielea și este utilizat în diverse produse ca emolient, solvent, agent de control al vâscozității sau agent de îngrijire a pielii. Studiile afirmă că triisostearin conține nu mai mult decât 20 ppm (părți per milion) metale grele și nu mai mult decât 2 ppm arsenic. Chiar dacă aceasta concentrație este foarte mică, mie îmi displace acest aspect, dar e o părere pur personală.
  6. Urmează Prunus Persica Flower Extract – din cele mai vechi timpuri, florile de piersică au fost utilizate în Asia de Est contra bolilor de piele. Este un bun protector contra razelor UVB.
  7. Betula Alba Oil – proprietățile terapeutice ale uleiului de mesteacăn sunt: analgezic, antiseptic, astringent, depurativ, dezinfectant, tonic, etc. Compoziția sa seamănă cu cea a aspirinei, de aceea trebuie evitat de către persoanele alergice la aspirină. De asemenea, trebuie testat în prealabil de către tenurile sensibile. Uleiul de mesteacăn alb este în general non-iritant, dar este bine de evitat în timpul sarcinii și în timpul alăptarii, deoarece poate provoca iritații.
  8. Lavandula Officinalis Oil – Uleiul de lavandă are proprietăți de echilibrare și regenerare atunci când este folosit în produsele de îngrijire a pielii. Se mai folosește în geluri de duș și uleiuri de corp, săpunuri, etc.
  9. Paraffinum Liquidum – parafina lichidă este un ulei mineral, derivat din petrol și este utilizat pe scară largă în industria cosmetică, datorită prețului accesibil. Este folosit pentru efectul emolient și hidratant și nu are potențial alergenic. Este un ingredient destul de controversat în străinătate, deoarece prezintă în compoziția sa o moleculă mare, care nu poate fi absorbită de piele. Din acest motiv formează o peliculă subțire la suprafața pielii și se creează o falsă impresie de hidratare, deoarece pielea nu mai respiră așa cum trebuie. Părerea mea este următoarea: dacă parafina lichida se află poziționată mai pe la începutul listei de ingredienți, înseamnă că reprezintă o cantitate destul de mare din produsul finit (să nu uităm ca ingredientele sunt trecute pe etichetă în ordinea cantității; primul ingredient e în cantitatea cea mai mare și ultimul ingredient e în cantitatea cea mai mică) și atunci are legătură cu explicația de mai sus, astfel încât m-aș gândi de două ori dacă aș cumpăra produsul. Dacă întâlnesc parafina în a doua jumătate, înseamnă că se află în cantitate destul de mică, deci nu prezintă nici un pericol din punctul meu de vedere.
  10. Propylene Carbonate – Carbonat de propilenă (adesea abreviat PC) este un compus organic derivat din carbonat de propilen glicol. Este non-toxic și are funcția de solvent și cea de reducere a vâscozității. Este un lichid incolor și inodor și este des întâlnit în compoziția rujurilor, a fardurilor, rimelurilor, dar și în compoziția produselor de curățare a pielii
  11. Methylparaben – face parte din familia parabenilor; este utilizat pentru rolul său antifungic. Îl întâlnim în stare naturală în afine, de exemplu, dar și în alte fructe.
  12. Phenoxyethanol – este un eter glicol des folosit ca și conservant în produsele dermatologice, cum ar fi creme de față și creme cu factor de protecție pentru plajă. Este o substanță iritantă, iar persoanele cu piele sensibilă trebuie să fie atente la produsele ce conțin fenoxietanol. Din păcate (din punctul meu de vedere) tot mai multe produse conțin fenoxietanol, deoarece industria cosmetică îl folosește ca o alternativă a parabenilor
  13. Propylparaben – este o substanță naturală găsită în multe plante și unele insecte, deși este fabricat sintetic și utilizat în scop de conservare în multe produse cosmetice pe bază de apă, cum ar fi : creme, loțiuni, șampoane și produse de baie. Are proprietati anti-fungice și anti-microbiene și nu este iritant.
  14. Lecithin – lecitina si hidrogenatul de lecitină îmbunătățesc aspectul pielii uscate și/ și/ sau deteriorate. Lecitina este o substanță care se găsește în toate organismele vii și este o componentă predominantă a țesutului nervos. Se găsește în gălbenușurile de ou, în soia și porumb. Este utilizată pe scară largă în produsele cosmetice pentru rolul său emolient și de ”legare” a apei.
  15. Alcohol Denat. – în multe produse cosmetice, alcoolul este utilizat ca solvent pentru ingredientele active și de altă natură în formule care nu sunt solubile în apă, din cauza caracteristicilor chimice. Mai este folosit și pentru proprietățile sale astringente sau pentru a modifica vâscozitatea unui produs și absorbția unei creme. Se întâlnește frecvent în produsele pentru ten gras, în loțiunile după ras, în produsele care combat mătreața și căderea părului, sprayuri, geluri și spume. După poziția pe care o ocupă în lista ingredientelor, în cazul de față, se prezintă în cantitate mică.
  16. BHT – Butilat de Hidroxitoluen – este utilizat în principal ca antioxidant și conservant în produsele cosmetice, dar și în cele alimentare. Îl întâlnim în special în rujuri și farduri de ochi, dar și în parfumuri, produse de protecție solară, produse pentru păr și antiperspirante. Este un alt ingredient destul de controversat.
  17. Parfum – parfum.
  18. Aroma – aromă.
  19. Cinnamyl Alcohol – lichid de culoare galben deschis, cu miros de zambilă; poate fi sintetic sau natural. Este folosit ca agent de parfumare și aromatizare. Îl întâlnim în produsele pentru baie, în cele de îngrijire a corpului și a mâinilor, în parfumuri, în ape tonice, dar și în produsele pentru păr.
  20. CI 15580 – colorant cosmetic.
  21. CI 45430 – colorant cosmetic

Prin urmare, un consumator înțelept se va obișnui cu timpul să citească și să înțeleagă eticheta unui produs – lista ingredienților – îl va ajuta foarte mult în alegerea celui mai bun produs, chiar dacă aceasta pare la început o chestie foarte tehnică.
În această rubrica, veți putea citi articole dedicate ingredienților din produsele cosmetice, dar și analiza sub ”lupă” a unor anumite produse.

Dacă vă interesează un produs anume, dați-mi de știre și îl vom analiza!

Taste of Beauty

sharing-shr

9 comentarii on Cum descifrăm eticheta unui produs cosmetic

  1. Ifrim Denisa
    ianuarie 16, 2017 la 10:15 am (6 luni ago)

    Am descoperit cu placere si interes blogul dumneavoastra. As dori sa ma lamuriti referitor la termenul de valabilitate al apei termale de la Avene. Am cumparat mai demult si am dorit sa o refolosesc, dar nu am gasit pe tub nici o specificatie cu privire la valabilitatea acesteia.

    Răspunde
    • Ioana Birzan
      ianuarie 21, 2017 la 9:31 am (6 luni ago)

      Bună ziua şi mulţumesc pentru vizită! Referitor la întrebarea dumneavoastră, este ştiut faptul că orice producător este obligat să menţioneze pe etichetă termenul de valabilitate. Pe de altă parte, apa termală îmbuteliată are o perioadă de valabilitate nedefinită, dacă este produsă şi îmbuteliată conform legii. 

      Răspunde
  2. TICIU ANGELA
    noiembrie 27, 2015 la 11:32 pm (2 ani ago)

    Buna seara!

    Ma bucur nespus ca v-am descoperit.As vrea sa fiu la curent cu toate articolele dumneavoastra.Profesionalismul si pregatirea sunt de exceptie!

    Multumesc anticiat!

    Cu multa admiratie,

    Angela Ticiu

    Răspunde
    • Ioana Birzan
      noiembrie 28, 2015 la 8:50 am (2 ani ago)

      Vă mulțumesc mult pentru apreciere! 

      Răspunde
  3. Geta
    aprilie 2, 2015 la 12:50 am (2 ani ago)

    Buna seara!O rugaminte…si o intrebare in acelasi timp…Pentru puncte negre ce recomandati?Multumesc anticipat!

    Răspunde
    • Ioana Birzan
      aprilie 2, 2015 la 8:26 am (2 ani ago)

      Ca și îngrijire de lungă durată, vă recomand o curățare de ten la un cabinet cosmetic de încredere. Dacă porii nu sunt curățați la timp, punctele negre încep să se inflameze și se transformă în coșuri. Pentru îngrijirea zilnică, în funcție de tipul dvs de ten, puteți folosi un gel sau o spumă de curățare. Vă recomand să citiți articolul cu ” Demachierea corectă”. Pentru a vă putea ajuta cu mai multe sfaturi, reveniți cu detalii despre: tipul dvs. de ten, vârsta și ce produse folosiți acum. O zi frumoasă!

      Răspunde
  4. Irina
    februarie 25, 2015 la 9:12 pm (2 ani ago)

    Multumesc mult pentru un articol atat de explicit !

    Pot spera la un articol despre reguli de machiaj ? 🙂

    Spor si numai bine!

    Răspunde
    • Ioana Birzan
      februarie 26, 2015 la 4:23 pm (2 ani ago)

      Mulțumesc pentru apreciere ! Cu siguranță va fi și un articol cu reguli de machiaj!

      Răspunde
  5. Clara
    februarie 24, 2015 la 10:42 pm (2 ani ago)

    Foarte util articolul,multumesc mult!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *