Cum să combini culorile ca un PRO (II)

Atunci când vine vorba de stil, combinarea culorilor reprezintă cheia. Dacă în prima parte a materialului ați învățat despre tonuri, tente, umbre și câteva scheme de culori, astăzi vom continua cu restul schemelor de combinare a culorilor.

Schema triadică: reprezintă combinarea a 3 culori așezate pe cercul cromatic în formă de triunghi echilateral. Exemplu:

Foto triade

Alte scheme triadice: roșu, galben și albastru; roșu-violet, turcoaz și galben-portocaliu; verde, portocaliu și violet (foto).

Schema triadica

Schema complementară cu disjuncție: reprezintă 3 culori așezate pe cercul cromatic în forma unui triunghi isoscel. Culoarea din vârful triunghiului se poate combina cu una din celelalte două sau chiar cu ambele. Această schemă creează un look mult mai subtil decât schema complementară. Dacă vă vine greu cu triunghiul isoscel, faceți altfel: găsiți complementara culorii dorite, apoi asortați culoarea cu cea din stânga și/sau dreapta complementarei. Astfel, verdele îl combinăm cu roșu-violet și/sau cu roșu-portocaliu; galbenul îl combinăm cu albastru-indigo și/sau cu roșu-violet; turcoaz se combină în această schemă cu roșu și/sau portocaliu; albastrul îl asortăm cu roșu-portocaliu și/sau galben-portocaliu.   

Un alt aspect  important la această schemă vizează culorile calde: acestea nu trebuie să fie foarte saturate (gradul de intensitate cromatică). De exemplu, nu vom folosi roșu saturat, ci tente, tonuri sau umbre.

Imaginile de mai jos vă ajută să înțelegeți mai bine schema complementară cu disjuncție.

Articol split complementary

Altă schemă complementară cu disjuncție:

SplitComplementary

Schema tetradică: reprezintă 4 culori care definesc pe cercul cromatic un dreptunghi sau un pătrat; întâlnim de fapt două perechi de culori complementare. Această schemă este vibrantă și echilibrată, dacă se alege doar o culoare dominantă din cele 4.

Tetradic Colors

Pentru a vă dezvolta simțul culorii trebuie să exersați partea teoretică. Instrumentul care vă ajută foarte mult în această etapă de învățare se numește Roata Culorilor (Color Wheel). 

Se spune că nu există culori urâte, ci doar raporturi greșite!

Taste of Beauty

sharing-shr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *