ETICHETA COSMETICĂ: ”free parabens” nu înseamnă ”fără conservanți”

Efectul antimicrobian al parabenilor a fost descris pentru prima dată de către biologul Sabalitchka, în 1924. 
Din anul 1930, parabenii au început a fi introduși în produsele de îngrijire personală, iar mai târziu cu un deceniu, se găseau deja în produsele alimentare de tipul conservelor. La scurt timp au fost ”adoptați” și de  industria farmaceutică.   

Parabenii au fost, până nu demult, cei mai utilizați conservanți în industriile: cosmetică, alimentară și farmaceutică, datorită rolului lor de a stopa dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor și fungilor.
Deși  au fost utilizați de peste 80 de ani, în ultimul timp, parabenii fac obiectul unei denigrări în masă. Dar de unde a pornit totul?  

ArticoleDraft

În anul 2004 a fost publicat în Journal of Applied Toxicology ( Jurnalul de Toxicologie Aplicată) un studiu aparținând dr. Philippe Darbre, care a găsit parabeni în tumori de sân. Știrea a fost preluată peste tot în lume de către mass-media și s-a creat o întreagă isterie. Studiul a fost criticat de comunitatea științifică din cauza numărului mic de subiecți, lipsă de țesuturi de control și lipsa istoricului medical al pacienților.

Au urmat multe alte studii și cercetări suplimentare care au demonstrat că parabenii nu prezintă nici un risc pentru sănătate. Ei sunt metabolizați rapid de către organism și sunt eliminați în cel mai scurt timp, prin urmare nu se acumulează.                                                                                                                                 
În concluzie, nu s-a putut stabili o corelație științifică între prezența parabenilor și formarea de tumori.

Consumatorii din întreaga lume au început să evite produsele ce conțin parabeni (methylparaben, ethylparaben, butylparaben, benzylparaben, isobutylparaben și propilparaben), astfel încât producătorii din industria cosmetică și nu numai, au fost nevoiți să găsească în regim de urgență, înlocuitori pentru parabeni. Tocmai de aceea, s-au folosit și de o strategie de marketing destul de inteligentă : au pus pe etichetele produselor un un fel de timbre rotunde, cu specificația: ”free parabens”. Ok, asta înseamnă că produsele nu conțin parabeni , dar nu înseamnă că nu conțin alți conservanți. 

Este știut că un produs cosmetic fără conservanți, n-ar fi valabil nici măcar o săptămână!

Din punctul meu de vedere, acești înlocuitori ai parabenilor reprezintă o variabilă ”necunoscută”, deoarece au fost adoptați în regim de urgență și nu s-au efectuat studii îndelungate, care să confirme siguranța lor. Eu prefer ca și produs de conservare parabenii, deoarece au un istoric de utilizare de peste 80 de ani. 

Iată câteva alternative la parabeni:
Phenoxyethanol –  potrivit unui studiu realizat de Journal of Industrial Hygiene and Toxicology din SUA, acesta a afectat creierul și sistemul nervos al animalelor cărora li s-au aplicat doze medii. În Uniunea Europeană este considerat a fi o substanță care produce iritații și a fost asociată cu apariția dermatitelor. Conform Directivei UE/1223/2009, phenoxyethanol poate fi folosit drept conservant în concentrații de până la 1 %. Ca și comparație, concentrațiile admise de parabeni într-un singur produs sunt de maxim 0,8% pentru un amestec de parabeni și maxim 0,4% pentru unul singur. Este o diferență considerabilă, din punctul meu de vedere.
Sodium Benzoate – este sarea de sodiu a acidului benzoic. European Commision’s Scientific Committee on Consumer Products ( SCCP) permite folosirea benzoatului de sodiu în produsele de tip ”rinse-off ” (produse care necesită clătirea cu apă) în concentrații de până la 2,5 % și în produsele de tip ”leave-on” (care nu necesită clătire cu apă) în concentrații de până la 0,5%. Observăm din nou o concentrație mai mare decât cea a parabenilor. Ca și aditiv alimentar, îl întâlnim sub denumirea de E 211.
Diazolidinyl Urea –  este rezultată în urma reacției dintre formaldehidă și alantoină, deci poate fi contaminată cu formaldehidă, care este cancerigenă. Cosmetic Ingredient Review ( CIR) permite folosirea acestui ingredient în produsele cosmetice în concentrații de până la 0,5 %. Este un ingredient iritant pentru ochi și piele sensibilă. 

În trecut, parabenii au fost introduși ca și conservanți, tocmai pentru a înlocui formaldehida. Într-un fel sau altul, ne întoarcem la ea?!

Acestea au fost doar câteva exemple și lista poate continua! Observați ce este de observat și nu vă mai speriați de parabeni. 

Taste of Beauty

sharing-shr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *