Glicerina – ingredient hidratant sau doar mit?

Astăzi am fost rugată să fac o recomandare de cremă bună, neapărat cu glicerină în compoziție. Înainte de a-mi expune părerea personală despre acest ingredient, am întrebat curioasă persoana în cauză de ce glicerina trebuie să fie vedeta din crema ei. Iar ea mi-a răspuns: ”Ioana, am citit pe net că produsele care conțin glicerină sunt foarte bune pentru hidratarea tenului. Pentru mâini mi-am luat glicerina aia în flacon galben, că o știu de pe vremea bunicii. Dar pentru față, nu știu ce să iau – tu ești specialista, deci…ce-mi recomanzi?”.  

Am realizat că acest subiect este demn de un material pe blog, căci vă poate fi extrem de util. Deci, iată-mă construind un răspuns pentru Cristina și un articol pentru voi!ArticoleDraft copy

 

Ce este glicerina? Numele provine din grecescul glykys, care înseamnă dulce. În mai toate magazinele on-line care vând glicerină sub toate formele (creme, loțiuni , măști, șampoane sau în stare pură), descrierea acesteia este: ”substanță emolientă, cu proprietăți hidratante și catifelante”. Această substanță este de fapt un alcool trihidroxilic, dulce și incolor, cu aspect de lichid uleios (relativ vâscos) și este extrasă din grăsimi sau fabricată sintetic.

Proprietatea sa de hidratare este de fapt indirectă și versatilă și depinde foarte mult de umiditatea aerului. Veți înțelege imediat de ce afirm acest lucru. Molecula de glicerină este higroscopică: ea absoarbe umezeala din aer. Dacă umiditatea aerului nu este mai mare de 65%, glicerina din crema aplicată pe piele va absorbi apa din straturile profunde ale pielii, ceea ce înseamnă practic o deshidratare în profunzime. Sub acest aspect, este foarte important ca atunci când verificați starea vremii, să aruncați o privire și la procentul de umiditate din aer: dacă umiditatea nu e mai mare de 65 %, eu nu aplic nici un produs pe bază de glicerină (nici pe ten și nici pe mâini). Cu atât mai mult, dacă glicerina se află pe eticheta cu ingrediente în primele 3 poziții. V-am explicat într-un articol anterior, legătura dintre cantitatea ingredientelor și poziția lor pe etichetă: primul ingredient reprezintă cantitatea cea mai mare și ultimul reprezintă cantitatea cea mai mică. Prin urmare, dacă primul ingredient este glicerina (glicerolul), înseamnă că aceasta reprezintă cantitatea cea mai mare din produsul respectiv: deci și apa extrasă din straturile profunde ale pielii va fi mai mare!

Deoarece glicerina este uleioasă și ușor vâscoasă, produsele care o conțin produc la aplicare un efect emolient, care dă pe moment o stare de bine, dar care se confundă foarte ușor cu efectul de hidratare.

Concluzia: din punctul meu de vedere, proprietatea de hidratare a acestui alcool este doar un mit!

Taste of Beauty

sharing-shr

2 comentarii on Glicerina – ingredient hidratant sau doar mit?

 1. ioana
  octombrie 8, 2015 la 11:48 am (2 ani ago)

  Buna ziua ! Am 50 ani si am un ten mixt dar foarte deshidratat (stiu nu beau foarte multa apa).Mainile imi sunt incretite desi sun persoane de varsta mea si am vazut maini mult mai frumoase. Fata pe alocuri are semne de incretituri (nu riduri)de parca striga ca-i lipseste ceva .Am folosit creme de la garnier hidr antirid cativa ani iar acum folosesc gh3ev gama restructuranta sua antirid.astazi am incercat GH3-D crema antirid dar pare mata si parca nu hidrateaza corespunzator. Ce ma sfatuiti?

  Răspunde
  • Ioana Birzan
   octombrie 12, 2015 la 8:22 pm (2 ani ago)

   Bine v-am găsit! Trebuie să știți că tenul mixt se transformă, odată cu trecerea anilor, în ten gras sau ten uscat. Din ceea ce îmi spuneți dvs., deduc că tenul vă este uscat. La vârsta de 50 de ani, tenul ne răsplătește sau nu, în funcție de cum l-am îngrijit până acum. Să știți că nu e ok să folosim o cremă cu anii, chiar dacă ne place foarte mult. E ca și cum ați consuma zilnic, cu anii, mâncarea dvs preferată – chiar dacă vă place mult acel fel de mâncare, nu puteți oferi organismului toți nutrienții necesari vieții, plus că ajungeți la saturație la un moment dat. Sper că a fost explicit exemplul! Sfaturile mele pentru dvs sunt următoarele:

   – Alimentație sănătoasă, care să includă zilnic fructe și legume.

   – Tratament facial efectuat lunar într-un cabinet cosmetic profesional, cu produse antirid de ultimă generație (de acolo veți primi și îndrumare pentru îngrijirea de acasă). Aveți o vârstă frumoasă și tenul are nevoie de îngrijire profesională.

   – Încercați să măriți în mod progresiv cantitatea de apă consumată.

   V-aș putea recomanda o schemă de îngrijire a tenului, dar pentru acest lucru ar trebui să vă examinez tenul sub lupa cosmetică din cabinet. M-am rezumat la un răspuns cât se poate de explicit, în funcție de informațiile pe care mi le-ați furnizat. Mult succes!

    

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *