Îngrijirea adecvată a pielii din jurul ochilor

Zona de contur a ochilor este mult mai subțire și mai fragilă decât restul feței; are mai puțini pori și este mai uscată. Stresul, lipsa somnului, expunerea excesivă la soare, deshidratarea și înaintarea în vârstă sunt principalele motive care dau semne de îmbătrânire mult mai ușor în această zonă decât pe restul feței.

Ochiul este în permanentă mișcare: puteți crede că efectuăm 10.000 de clipiri pe zi? 

Final creme ochi

Îngrijirea preventivă și adecvată a pielii din jurul ochilor poate oferi beneficii pe termen lung. Pentru aceasta, trebuie să identificăm în primul rând problemele cu care ne confruntăm: cearcăne, pleoape umflate, pete, riduri sau pur și simplu, piele uscată.

  • Cearcănele sunt de obicei asociate cu lipsa somnului, dar aceasta nu este singura cauză: moștenirea genetică, adormitul frecvent cu ochii nedemachiați, expunerea prelungită la soare sau anemia (deficiența de fier, în mod special) pot fi alte motive ale apariției cearcănelor. Cearcănele apar ca urmare a oxidării hemoglobinei (pigmentul roșu care transportă oxigenul) și a ruperii vaselor capilare (cele mai mici vase de sânge, care servesc la hrănirea țesuturilor și stabilesc legătura între vene și artere). Capilarele aflate sub zona perioculară sunt foarte sensibile și se pot rupe cu ușurință din cauza motivelor enumerate mai sus, sau pur și simplu printr-o demachiere agresivă a ochilor. Atunci când nu vorbim despre o moștenire genetică, din punct de vedere medical, culoarea cearcănelor ne poate da un indiciu: culoarea albastră indică probleme la nivelul circulației sangvine (de ordin cardiac sau pulmonar); culoarea cenușie indică prezența unei anemii. Ca și îngrijire cosmetică, recomand creme de ochi care să conțină extract de ceai verde (sau alte extracte bogate în antioxidanți și polifenoli), hidrochinonă, acid kojic, retinol (acid retinoic sau tretinoina), cofeină sau ulei de migdale presat la rece.
  • Pleoapele umflate prezintă un exces de lichid în țesuturile conjunctive din jurul ochilor. Pot fi afectate atât pleoapele superioare, cât și cele inferioare. Cauza de bază a inflamării pleoapelor superioare este de obicei o alergie sau o infecție. Pungile de sub ochi indică retenția de fluide și are mai multe cauze: consumul mare de sare, creșterea exagerată în greutate, boli de rinichi (sângele are o deficiență de proteine, care se reflectă la nivelul ochilor) sau afecțiuni ale inimii. Apariția acestor pungi (săculeți) este determinată de slăbirea ligamentelor din zona perioculară, ceea ce face ca grăsimea de sub ochi să coboare inestetic. Ca și metodă de prim ajutor, se pot aplica cuburi de gheață din ceai verde concentrat. Ca și îngrijire cosmetică zilnică, recomand cremele de ochi care să conțină antioxidanți, aminoacizi, proteine și peptide.
  • Petele hiperpigmentate din jurul ochilor sunt datorate creșterii cantității de melanină de la nivelul pielii, ca urmare a intensificării activității melanocitelor. Acest comportament al melanocitelor se datorează următorilor factori: expunerea exagerată la soare fără protecție specifică, modificări hormonale, stres, oboseală, suprasolicitarea ochilor sau înaintarea în vârstă.

Alte noțiuni importante cu privire la cremele de ochi:

  • PH-ul unui produs hidratant pentru ochi trebuie să fie apropiat de ph-ul lacrimilor naturale: 6.5-7.5
  • Pe timpul iernii nu vom aplica o cremă de ochi hidratantă (în special cele cu textură de cremă-gel), deoarece efectul nu va fi cel urmărit, ci unul de distrugere a zonei perioculare. Ca și argument, imaginați-vă că spălați rufe și le întindeți afară în ger. Ce se întâmplă cu rufele? Îngheață, firesc! La fel se întamplă și cu pielea. Iarna vom hidrata pielea seara, inainte de culcare, iar dimineața vom aplica o cremă mai consistentă, care o va proteja de ger.
  • Direcția de aplicare a cremei contur de ochi este aceeași cu cea a demachierii.
  • Ca și tips, rețineți ceea ce urmează: cremele dedicate conturului de ochi sunt blânde și delicate. În cazul tenurililor uscate, crema de ochi este bună și pentru ten, în schimb crema de față nu este bună și pentru conturul ochilor.
  • Crema de ochi nu se aplică foarte aproape de gene, pentru a nu irita ochii.

Voi detalia despre riduri și pielea uscată din jurul ochilor într-un articol viitor.

Taste of Beauty

sharing-shr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *