Îngrijirea zilnică a tenului: cremă sau ulei vegetal?

În ultimul timp, întâlnesc în cabinet tot mai multe persoane al căror ritual zilnic de îngrijire a tenului presupune aplicarea de uleiuri vegetale. Cremele nu mai sunt la loc de cinste, plecând timid capul în fața miraculoaselor uleiuri.

Există multe sfaturi semi-avizate de acest gen și din motive de marketing (presupun) se promovează orice, oricât și oricum!

Pentru a înțelege cum funcționează o cremă sau un ulei vegetal în contact cu tenul nostru, este necesar să știm, în primul rând, ce ”tabieturi” are pielea (de altfel, cel mai mare organ al corpului nostru).

Cum toată lumea știe, pe suprafața epidermei se găsesc porii – niște mici orificii în formă de pâlnie. Prin aceste ”pâlniuțe” se elimină sebumul (produs de glandele sebacee) și transpirația (produsă de glandele sudoripare).
Acest sebum (care este un ulei natural al corpului) ajunge în pori, iar în contact cu aerul oxidează și își schimbă culoarea (de la alb-gălbui la negru) – ceea ce numim punct negru.
Așa se explică nuanța ternă și cenușie a feței atunci când tenul este ”încarcat” de puncte negre (plus celulele descuamate).
Acesta este momentul în care pielea noastră nu mai respiră așa cum trebuie – e ca și cum cineva te-ar ține de nas și n-ai mai putea respira. Este cunoscut faptul că persoanele care prezintă arsuri pe tot corpul își pierd viața, datorită încetării funcției respiratorii a pielii. Iată cât de importantă este această funcție!
Și dacă pielea nu mai respiră la capacitatea sa maximă, deoarece are porii plini de uleiul natural al corpului (sebum), credeți că i-ar plăcea un surplus de ulei, fie el și vegetal? Cu siguranță, răspunsul este nu. Și nici cremă nu i-ar plăcea!
Însă categoric, dacă tenul ar putea alege singur,  ar opta pentru extragerea comedoanelor și eliminarea celulelor moarte! 

ulerivscrema

Sfatul nr. 1: înainte de aplicarea oricărui produs facial, asigurați-vă că nu aveți porii încărcați de sebum! Puteți rezolva acest aspect acasă (eu nu recomand acest lucru) sau într-un cabinet cosmetic de încredere – alegerea vă aparține.

Acum, că am lămurit acest aspect extrem de important, să trecem la următoarele! Să presupunem că am extras punctele negre și am îndepărtat și celulele descuamate. Ok, pielea respiră acum așa cum trebuie și putem aplica cu încredere produsele de îngrijire: uleiul vegetal, de exemplu? 

Întrebare: cunoașteți suficient de bine metodele de producere a uleiurilor?

Cam de prin anul 1940, din motive economice, s-a trecut de la presarea la rece la cea la cald, apoi la utilizarea solvenților chimici.
Prin metoda presării la rece se obțineau între 30% și 50 % din lipidele conținute în materiile prime.
Prin metoda presării la cald, combinată cu utilizarea solvenților chimici, procentul de extracție este de 100%, de aici rezultând și prețul mic.

Presarea la rece se face la o temperatură de până la 50 grade C, iar uleiul rezultat își păstrează majoritatea proprietăților materiilor vegetale din care provine. Acest tip de ulei se poate regăsi la vânzare sub denumirea de ”ulei presat la rece”, ”ulei virgin”, sau ”ulei extravirgin”. Aceste tipuri de ulei sunt ”safe”. 

Uleiurile vegetale care se vand cu denumirea simplă de: ”ulei de migdale dulci”, ”ulei de morcov”, ”ulei de avocado”, ”ulei de argan” și multe altele, sunt uleiuri rafinate și se obțin prin două metode: 

 1. prin presarea mecanică la cald, la temperaturi cuprinse între 160 și 200 grade C, după care urmează rafinarea (filtrare, dezodorizare, albire, colorare), iar uneori chiar și adăugare de conservanți chimici. Și asta nu e tot: resturile de semințe rămase după presare pot fi tratate cu un solvent chimic pentru extragerea totală a uleiului din ele.
 2. prin tratarea directă a materiilor prime (semințe, fructe, frunze, radacini) cu solvenți chimici. Această tehnologie este des utilizată în prezent.

Întrebare: Comparativ cu presarea la rece (descrisă mai sus), credeți că procesul de rafinare păstrează intacte toate proprietățile materiilor prime? 
Dacă mi-ați întoarce întrebarea, v-aș răspunde simplu: ”nu”!

Notă: În general, eu merg pe principiul ”puțin și bun”, inclusiv în alegerea produselor de îngrijire facială.
Nu recomand în nici un caz aplicarea uleiurilor rafinate pe ten (recapitulăm: acele uleiuri ce prezintă simpla denumire de ”ulei de argan”, ”ulei de avocado”, ”ulei de jojoba”, etc…), din simplul motiv că își pierd proprietățile prin procesul de rafinare. 
Totuși, în cazul unei afinități pentru uleiuri, puteți opta pentru cele de genul: ”presat la rece”, ”virgin” sau ”extravirgin”, adaugând câteva picături în doza de cremă ce urmează a fi aplicată pe față și nu în tot recipientul de cremă – recomandarea este pentru tenurile mature și uscate.

Dacă aveți o curiozitate asupra produselor pe care le folosesc eu, acestea sunt: serum, apoi cremă (doar produse profesionale, mi se trage de la profesie). Am să abordez această combinație într-un viitor articol.

Taste of Beauty
sharing-shr

6 comentarii on Îngrijirea zilnică a tenului: cremă sau ulei vegetal?

 1. Alex
  aprilie 6, 2015 la 11:28 am (2 ani ago)

  Buna ziua! Ce pret are o sedinta de curatare a tenului (acneic) la dvs?

  Multumesc.
   

  Răspunde
  • Ioana Birzan
   aprilie 6, 2015 la 11:35 am (2 ani ago)

   Bună ziua, costul unei ședințe de curățare a tenului acneic variază între 100 și 150 Ron, în funcție de gravitatea problemei. Pentru programarea unei consultații, puteți suna la Escape Beauty Studio: 0232.214344.

   Răspunde
 2. Isabela Aftene
  martie 5, 2015 la 9:51 am (2 ani ago)

  Felicitari Ioana draga ! Ca de obicei, conectata la splendoarea feminina, daruiesti informatii pretioase pentru toate doamnele care se respecta. Multumim si SUCCES !

  Răspunde
  • Ioana Birzan
   martie 5, 2015 la 9:58 am (2 ani ago)

   Mulțumesc, Isabela!

   Răspunde
 3. Simona
  februarie 25, 2015 la 5:25 pm (2 ani ago)

  Din luna decembrie folosesc ulei de morcov de la plafar,am citit pe net ca-ibunpe timp de iarna.Ma simt bine cu uleiul pe fata, dar acum am mai multe cosuri decat inainte. E posibil sa fie de la ulei? M-am uitat pe eticheta si nu am vazut nimic de genul ”presat la rece”,asa cum am citit in articolul dvs. Sa-l mai folosesc? Am 27 de ani.

  Răspunde
  • Ioana Birzan
   februarie 26, 2015 la 4:21 pm (2 ani ago)

   Se pare că uleiul pe care îl folosiți este unul rafinat. Chiar dacă ar fi fost presat la rece, tot nu v-aș fi recomandat aplicarea sa, deoarece spuneți că aveți coșuri. Mergeți la un cabinet cosmetic de încredere, fiindcă aveți nevoie de o curățare de ten! Succes!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *