BEAUTY

Beauty History: Frumusețea în epoca victoriană

Epoca victoriană a Regatului Unit reprezintă perioada de 64 de ani de domnie a reginei Victoria (Alexandrina Victoria), cuprinsă între 1837-1901. Regina a impus femeilor un cod moral foarte strict: puritatecastitate, rafinament și modestie – acestea sunt elementele care definesc femeia victoriană. Prin urmare, produsele cosmetice și cele de make-up au fost considerate imorale; doar actrițele și prostituatele foloseau un machiaj mai accentuat.

Portrait of Queen Victoria by Alexander Basano

Femeile de rang înalt aveau trucurile lor pentru înfrumusețarea chipului, ceea ce astăzi numim un machiaj ”nude” – machiajul cât mai natural, cel care nu se vede; deoarece machiajul ”la vedere” era asociat cu clasele sociale joase.

Femeia victoriană purta tenul palid și părul cât mai lung, în bucle – o femeie fragilă, delicată și feminină. Tenul palid era semn de noblețe, iar doamnele din acele timpuri se fereau de bronz, acesta fiind considerat vulgar. Din acest motiv, umbrela era un accesoriu de nelipsit. Pielea albă și translucidă era atât de mult dorită, încât pentru a obține acest efect, doamnele foloseau două trucuri:

  • aplicau pe față oxid de zinc – pudră minerală de culoare albă.
  • își desenau discret pe față mici linii de culoare bleu, imitând venele.

Și asta nu e tot! Unele exagerau în dorința unui ten palid, încât își accentuau cearcănele! Mă încântă faptul că nu am trăit în acele vremuri!

Analizând tenul reginei, nici nu e de mirare dorința acelor femei de a avea o piele albă și translucidă! Tenul reginei se încadrează în fototipul I , ceea ce înseamnă o piele foarte albă, care nu se bronzează niciodată. Este uimitor cum o persoană cu sânge nobil poate ”impune” un trend milioanelor de femei!

Produsele de make-up din acea perioadă erau foarte periculoase: fardurile de ochi conțineau plumb și antimoniu sulfurat, iar rujurile erau pe bază de sulfură de mercur. Singurul produs bio era sucul de sfeclă, utilizat în puținele ocazii în care doreau să-și coloreze obrajii.

coafuri victoriene

Rochiile erau însoțite de corsete chinuitoare, care împiedicau respirația normală, motiv pentru care doamnele purtau permanent în poșetă o sticluță cu săruri, în caz de leșin.

rochii victoriene

Și fiindcă suntem la capitolul rochii, imaginea de mai jos este foarte sugestivă în schimbarea de design a acestora, pe toată perioada victoriană.

f060cb88041bbaeae83f01f63026302c

În concluzie, perioada victoriană a reprezentat un declin al utilizării produselor cosmetice.

Taste of Beauty

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.