BEAUTY

Confuzia dintre ten uscat și ten gras deshidratat

Mi s-a întâmplat de multe ori să întâlnesc în cabinet persoane având tenul gras deshidratat. În ședința de consultație preliminară unui tratament cosmetic, analizez tenul clientei și discut cu aceasta, printre altele și despre cum se îngrijește acasă și ce produse folosește, în încercarea mea de a realiza un ”istoric” al tenului respectiv.

Am constatat de nenumărate ori că multe persoane cu ten gras deshidratat folosesc creme pentru ten uscat, ceea ce e nu e deloc bine pentru tenul respectiv – ele simt un disconfort la nivelul feței, de piele care ”strânge” (din cauza deshidratării) și atunci consideră că au pielea uscată, drept pentru care își cumpără și încep să folosească cremă pentru ten uscat. Atenție: produsele destinate tenului uscat au o compoziție mai ”untoasă” și aplicate pe un ten gras, fie el și deshidratat, nu fac altceva decât să accentueze problemele cu care se confruntă tenul gras: puncte negre, exces de sebum, etc.

Articol ten uscat vs ten gras

Pentru a veni în ajutorul celor care fac astfel de confuzii, voi detalia pe scurt, accentele majore ale acestor 2 tipuri de ten: 

Tenul uscat poate fi de două tipuri: uscat alipic (prezintă deficiență de lipide) și uscat deshidratat (prezină deficiență de apă). Indiferent de tipul tenului uscat, acesta prezintă câteva caracteristici esențiale, care îl diferențiază de un ten gras, fie el și deshidratat:

  • pielea este mată
  • porii sunt mici
  • nu are comedoane sau dacă are, acestea sunt puține și nu sunt foarte vizibile cu ochiul liber (se pot observa sub lupa cosmetică, pe nas și/sau bărbie)
  • la palpare pielea este fină și subțire, cu elasticitatea diminuată (mai mult sau mai puțin, depinde de înaintarea în vârstă)

Vă recomand să folosiți produse cosmetice profesionale pentru îngrijirea tenului uscat, foarte bogate în ingredienți activi.

Tenul gras este un teren favorizant al comedoanelor (puncte negre), iar în lipsa unei îngrijiri adecvate, poate duce către acnee. Cu toate că este întâlnit mai mult la brunete, sunt și persoane blonde care au tenul gras. Iată caracteristicile acestui ten:

  • pielea este lucioasă, datorită activității sporite a glandelor sebacee
  • porii sunt mari, pe alocuri dilatați
  • comedoanele sunt vizibile cu ochiul liber și sunt destule, răspândite pe toată fața
  • la palpare pielea este aspră și groasă
  • deoarece sebumul este hibrofob (fiind particulă grasă), la acest ten deshidratarea apare ca o consecință a faptului că pielea este ” încărcată” de puncte negre și sebum.

Vă recomand să folosiți produse cosmetice profesionale pentru îngrijirea tenului gras, deoarece conțin o concentrație mare de ingredienți activi.

Concluzia: Este indicat să cumpărăm creme faciale doar când suntem sigure ce tip de ten avem!

Taste of Beauty

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.