COSMETIC INGREDIENTS

Creme cu RETINOL: cum le alegem și cum le aplicăm?

Retinolul este un derivat al vitaminei A și este considerat cel mai puternic ingredient antiaging, deoarece ajută retexturarea pielii, reduce ridurile, depigmentează petele și stimulează producția de colagen. Sună promițător, nu?

Plecând în căutarea unui astfel de produs, o prietenă a devenit confuză în momentul în care a privit lista ingredienților: unele creme conțineau retinol, altele palmitat de retinil (Retinyl Palmitate), sau retinal (Retinaldehyde), astfel încât, ea nu a mai cumpărat nimic și m-a sunat, întrebându-mă care-i ”faza” cu atâtea denumiri de retinol, că ea nu știe ce să mai cumpere. Inițial am râs, apoi am realizat că are mare dreptate să fie confuză și am început să-i explic conversia derivaților viataminei A, spulberându-i astfel confuzia. Așa a apărut și ideea acestui articol, din dorința de a vă ajuta și pe voi, în cazul în care doriți să vă cumpărați o cremă cu retinol. 

Este bine să știți că spre deosebire de multe alte vitamine, vit. A nu are un efect biologic direct. Acest efect funcționează prin metabolitul său activ (derivat biochimic), numit acid retinoic. Doar acidul retinoic și analogii săi (retinoizii) au efect direct asupra celulelor pielii, întinerindu-le! Deci nu toate formele de vitamina A sunt create egal! 

În schema de mai sus avem conversia derivaților de retinol până la forma de acid retinoic, cel care este responsabil de fapt pentru reîntinerirea tenului. De exemplu, dacă aplicăm pe față o cremă ce conține retinol, celulele pielii, prin niște enzime speciale, transformă retinolul în acid retinoic, trecând în primă fază prin forma de retinal (aldehidă).

Retinyl Palmitate: are nevoie de 3 conversii până să ajungă la faza de acid retinoic. Prima conversie duce spre retinol, a doua conversie duce spre retinal (aldehida retinolului) și abia a treia conversie duce către acid retinoic. Prin urmare, este nevoie de o cantitate destul de mare de retinyl palmitate, pentru a obține un nivel optim de acid retinoic. Mai mult de 80% din vitamina A aflată în piele este sub formă de palmitat de retinil. Cremele ce conțin un astfel de ingredient sunt destul de slabe și necesită o aplicare de durată pentru efecte vizibile. Sunt indicate tenurilor sensibile, care se înroșesc de la un produs mai concentrat, cum ar fi cele cu retinol, spre exemplu. Se începe cu aplicarea unei creme antirid ce conține o formă mai slabă de vit. A, cum ar fi: Retinyl Palmitate (forma sintetică a substanței Retinyl Acetate), Retinyl Propionate, Retinyl Acetate (mai activ decât Retinyl Palmitate) sau Retinyl Linoleate. Căutați aceste ingrediente în crema antirid, dacă aveți tenul sensibil! Iată câteva recomandări:

retinyl palmitate

1. Loreal-Revitalift; 2. Lancome-Visionnaire (1 Minute Blur); 3. Estee Lauder-Advanced Night Repair (Syncronized Recovery Complex); 4. Eucerin-Q10 Active Night Cream; 5. Clinique-Repairwear Laser Focus; 6. Gerovital H3 Evolution- Cremă Antiage Intens Restructurantă; 7. derma e-Anti Wrinkle Vitamin A Retinyl Palmitate Creme; 8. Aslavital Mineralactiv-Cremă antiage cu calciu; 9. Neutrogena-Rapid Wrinkle Repair Eye Cream.

Retinol: are nevoie de 2 conversii până să ajungă la faza de acid retinoic. Înțelegând acest aspect, cu siguranță nu se va mai face confuzie între retinol și acid retinoic. Prin urmare, retinolul nu este acid retinoic! Cremele ce conțin retinol sunt mai concentrate decât cele exemplificate mai sus și au rezultate optime mult mai rapid. Dacă nu vă confruntați cu un ten sensibil, puteți alege fără probleme o cremă ce conține retinol. Propuneri:

Retinol

1. Shiseido-Benefiance Pure Retinol Eye Mask; 2. Exuviance-Super Retinol Concentrate; 3. Strivectin AR-Advanced Retinol Night Treatment; 4. SkinCeuticals-Retinol 1.0 Night Cream; 5. SkinMedica-Retinol Complex .25; 6. Floritene-Fiole cu Retinol + AHA+ vit. C; 7. Gerovital H3-Retinol cremă prevenire riduri.

PRODUSE PROFESIONALE CU RETINOL:

Retinal: are nevoie de o singură conversie până la faza de acid retinoic. Cremele cu retinal (Retinaldehyde – denumire INCI pe etichetă) sunt mai concentrate decât cele cu retinol și e bine să le folosiți numai după ce pielea s-a obișnuit deja cu retinolul. Încercați primele aplicări cu un astfel de produs cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, ca să observați cât de bine tolerați produsul. Există și creme antiacneice cu conținut de retinal, nu doar creme antiaging. Câteva exemple:

Retinaldehyde

1. Avene-YstheAL Contur ochi și buze; 2. Avene-YstheAL Cremă antirid; 3. Avene- Eluage cremă; 4. Avene- Eluage Concentrat antirid; 5. Avene-RetrinAL 0.05 Cremă; 6. Avene-RetrinAL 0.1 Cremă Intensivă; 7. Avene-TriAcneal Expert (tratament contra acneei-noul Diacneal).

Acidul retinoic: îl întâlnim în produse dermatologice, sub formă de tretinoin, izotretinoin, tazarotene, adapalene. Sunt produse recomandate de către medicul dermatolog, contra tuturor formelor de acnee; unele dintre ele dau rezultate uimitoare și în scopul întineririi tenului, dar trebuie să vă consultați cu medicul în privința alegerii produsului cel mai potrivit pielii voastre. Recomandări:

Acid retinoic

1. Retin-A Cream 0.005% (pentru acnee vulgară); 2. Retin-A Micro 0.1% (o formă mai concentrată de Retin-A); 3. Renova 0.02% (o concentrație mai mică decât Retin-A); 4. Differin 0.1% (contra acneei); 5. Smooderm Cremă (0.05%)-contra acneei; 6. Tazorac-contra psoriazisului; 7. Avage-contra petelor pigmentare.

La 20 de minute după aplicarea unei creme cu acid retinoic se aplică o cremă hidratantă, pentru a preveni astfel uscarea pielii.

Cremele ce conțin retinol sau oricare alt derivat al acestuia se aplică pe timp de noapte, deoarece aceste produse sunt fotosensibilizante. Dacă aveți vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani, puteți ajuta regenerarea pielii cu un produs mai ”light”, pe bază de Retinyl Palmitate. Între 30 și 40 puteți aplica o cremă pe bază de retinol, iar peste 40 de ani puteți trece la cele care au în compoziție Retinaldehyde (Retinal), doar după ce pielea s-a obișnuit deja cu utilizarea celor cu retinol! 

Update,oct.2017: Fiindcă am inaugurat magazinul online cu produse cosmetice profesionale, vă recomand cu drag serumul Power Retinol, ce are la bază retinol pur.

Vă aștept cu întrebări și vă doresc riduri cât mai puține! Voi ce produse cu retinol sau derivați ai acestuia folosiți? 

Taste of Beauty

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.