COSMETIC INGREDIENTS

Glicerina – ingredient hidratant sau doar mit?

Astăzi am fost rugată să fac o recomandare de cremă bună, neapărat cu glicerină în compoziție.

Înainte de a-mi expune părerea personală despre acest ingredient, am întrebat curioasă persoana în cauză de ce glicerina trebuie să fie vedeta din crema ei. Iar ea mi-a răspuns: ”Ioana, am citit pe net că produsele care conțin glicerină sunt foarte bune pentru hidratarea tenului. Pentru mâini mi-am luat glicerina aia în flacon galben, că o știu de pe vremea bunicii. Dar pentru față, nu știu ce să iau – tu ești specialista, deci…ce-mi recomanzi?”.  

Am realizat că acest subiect este demn de un material pe blog, căci vă poate fi extrem de util. Deci, iată-mă construind un răspuns pentru Cristina și un articol pentru voi!ArticoleDraft copy

Ce este glicerina? Numele provine din grecescul glykys, care înseamnă dulce. În mai toate magazinele on-line care vând glicerină sub toate formele (creme, loțiuni , măști, șampoane sau în stare pură), descrierea acesteia este: ”substanță emolientă, cu proprietăți hidratante și catifelante”. Această substanță este de fapt un alcool trihidroxilic, dulce și incolor, cu aspect de lichid uleios (relativ vâscos) și este extrasă din grăsimi sau fabricată sintetic.

Proprietatea sa de hidratare este de fapt indirectă și versatilă și depinde foarte mult de umiditatea aerului. Veți înțelege imediat de ce afirm acest lucru. Molecula de glicerină este higroscopică: ea absoarbe umezeala din aer. Dacă umiditatea aerului nu este mai mare de 65%, glicerina din crema aplicată pe piele va absorbi apa din straturile profunde ale pielii, ceea ce înseamnă practic o deshidratare în profunzime. Sub acest aspect, este foarte important ca atunci când verificați starea vremii, să aruncați o privire și la procentul de umiditate din aer: dacă umiditatea nu e mai mare de 65 %, eu nu aplic nici un produs pe bază de glicerină (nici pe ten și nici pe mâini). Cu atât mai mult, dacă glicerina se află pe eticheta cu ingrediente în primele 3 poziții. V-am explicat într-un articol anterior, legătura dintre cantitatea ingredientelor și poziția lor pe etichetă: primul ingredient reprezintă cantitatea cea mai mare și ultimul reprezintă cantitatea cea mai mică. Prin urmare, dacă primul ingredient este glicerina (glicerolul), înseamnă că aceasta reprezintă cantitatea cea mai mare din produsul respectiv: deci și apa extrasă din straturile profunde ale pielii va fi mai mare!

Deoarece glicerina este uleioasă și ușor vâscoasă, produsele care o conțin produc la aplicare un efect emolient, care dă pe moment o stare de bine, dar care se confundă foarte ușor cu efectul de hidratare.

Concluzia: din punctul meu de vedere, proprietatea de hidratare a acestui alcool este doar un mit!

Taste of Beauty

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.